Koningschieten bij het Sint Catharina en Barbara Gilde Geldrop

Koningschieten bij het Sint Catharina en Barbara Gilde Geldrop

Koningschieten bij het Sint Catharina en Barbara Gilde Geldrop

Drie jaar geleden vierde het gilde een zeer speciale kermis. Vrijdag vóór de kermis werd de overleden keizer Frits Crooijmans begraven. Zijn potentiële opvolger Jan Verhoeven kon vanwege zijn gezondheid het keizerschap niet op zich nemen en op kermiszondag schoot zijn broer Rinus zich voor de derde keer tot koning en daarmee had het Sint Catharina en Barbara Gilde  toch direct weer een nieuwe keizer. Een unieke gebeurtenis!  Vervolgens schoot Noud Janssen zich voor de derde tot koning en werd daarmee wachtend keizer. Toen moest er een derde vogel geplaatst worden en werd Maarten Crüts de nieuwe koning  en Ties Beks onderkoning.

Gedurende het afgelopen jaar konden vanwege de corona de gildeactiviteiten niet doorgaan. Het gilde heeft ook vier leden verloren: Bert van Leijsen, Jos Verstappen, Toon van Engelen en Jan Verhoeven. Kring Kempenland, waar het Geldrops gilde bij is aangesloten, moest tot twee keer toe de jaarlijkse kringdag voorbij laten gaan. Nu de maatregelen wat soepeler zijn geworden gaan de kermisactiviteiten dit jaar gelukkig weer door.

Zaterdag 4 september gaat het gilde om 19.00 uur in groot uniform de schutsboom vrijen op het Gildeplein, aan het Bogardeind, en de vlag hijsen die dan vier dagen in top blijft. Het “vrijen van de boom” houdt in dat het hele gilde onder luid getrommel  driemaal om de schutsboom gaat om, net als eeuwen geleden, de kwade geesten te verjagen. Dorpsgenoten die belangstelling hebben voor het gilde kunnen zich daar  dan tevens als aspirant-lid aanmelden. Om 20.00 uur herhaalt deze mooie traditie zich bij de Gildehoek nabij manege Meulendijks aan de Strabrechtseheideweg.

Zondag is om 11.00 uur de gildemis in de centrumkerk . Na afloop wordt de eed van trouw afgelegd aan het kerkelijk gezag. Om 14.00 uur begint het koningschieten. De eerste schoten worden gelost door burgemeester Jos van Bree, diaken Karel Bennebroek (plaatsvervanger pastoor Sjef van der Maazen) en onze hoofdman Felix Crooijmans. Daarna zal de strijd losbranden en weten we een aantal uren later wie de nieuwe koning van het gilde zal worden.

Maandag 6 september wordt om 11.00 de eed van trouw afgelegd aan het wereldlijk gezag, d.w.z. het college van B&W van de gemeente Geldrop-Mierlo.

Kijk bij evenement Kermis en Koningschieten van 4 tm 8 September voor tijden en verdere info.

Hoofdman Felix Crooijmans